Witaj w naszym biurze prasowym!
Polacy kontra finanse
Według opublikowanego w październiku 2017 badania, ponad połowa Polaków nie wie, co to debet. Zanim jednak z zazdrością westchniemy „szczęściarze!”, należy wyjaśnić jedną rzecz – chodzi o badanie poziomu wiedzy finansowej. Wyniki wskazują bardzo jasno: edukacja finansowa w Polsce kuleje. Zakrawa to na paradoks, gdyż polski sektor finansowy należy do najnowocześniejszych w Europie, mocna jest także polska branża FinTech.
2017-11-20, 14:23
Jak kryptowaluty rewolucjonizują branżę finansową, czyli czym jest technologia blockchain?
Technologia blockchain, przez długi czas kojarzona była z kryptowalutami, takimi jak bitcoin. Możliwości jej zastosowania są jednak o wiele szersze.
2017-10-13, 17:49
Nad Wisłą jak nad Tamizą – Ukraińcy w Polsce
Większość przyjeżdża do Polski do pracy, jednak wielu także po to, by studiować. Różni ich wiek, oczekiwania, umiejętności i wykształcenie, ale łączy jedno: w większości są potencjalnymi klientami firm specjalizujących się w przelewach międzynarodowych. Jedna z nich rozszerzyła swoją działalność na Ukrainę i... liczy zyski.
2017-09-22, 15:37
Nawyki finansowe Polaków mieszkających w Niemczech.
Regularnie czy od święta? – w jakich sytuacjach najczęściej wysyłają pieniądze do kraju?
2017-08-07, 11:22
Być tam, gdzie klienci: dlaczego firmy powinny inwestować w aplikacje mobilne
Smartfon w kieszeni, tablet w plecaku. Coraz więcej z nas posiada urządzenia mobilne, wzrasta też liczba godzin, jakie każdego dnia przeznaczamy na korzystanie z nich. Nowoczesne telefony komórkowe służą nam za źródło informacji i rozrywki, skutecznie wypierając tradycyjne kanały. Transformacja ta w dużej mierze odbywa się za sprawą aplikacji mobilnych, które z roku na rok biją kolejne rekordy popularności. Przedsiębiorcy, początkowo niechętni temu rozwiązaniu, obecnie zgodnie przyznają, że tworzenie dedykowanych platform na urządzenia przenośne to decyzja, która opłaca się wszystkim, niezależnie od branży.
2017-06-05, 12:22
Digitalowa rewolucja zmienia świat, w którym żyjemy. W wielu aspektach jest to zmiana na lepsze
Żyjemy w erze czwartej rewolucji przemysłowej, określanej mianem wieku zanikania bariery ludzie/maszyny. 26 lat od powstania Internetu blisko połowa światowej populacji ma dostęp do Sieci, a liczba użytkowników stale rośnie. Tempo zmian jest imponujące: potrzeba było niecałej dekady, by potroić rekordowy wynik z 2005 roku, kiedy to oficjalnie zarejestrowano pierwszy miliard. Nowe technologie szturmem zdobywają świat, w którym żyjemy, umożliwiając przemianę, o jakiej nie śniły wcześniejsze pokolenia.
2017-05-11, 10:45